14 Eylül 2015 Pazartesi

Devrimci Partileşme Staratejisi: Devrimci Partiye Yürümenin Biricik Koşulu - Serkan CİBRAN

Politik gündemlerdeki sıkışma ve cepheleşme komünist devrimcilere temel görevlerinin daha bir acilleşmesini ve bu doğrultuda adımları daha da sıklaştırılması zorunluluğunu hatırlatmaktadır: Adımları hızlandırıp, gerici anafora karşı proleter devrimciliğin ihtilalci ruhunu kuşanıp devrimci partiye yürümek.
Bir çok özne tersini iddia etse de yaşadığımız coğrafyada ve dünyada esas eksikliğini proletaryanın enternasyonal devrimci partisinin olmayışı gerçekliği oluşturmaktadır. Bu anlamı ile proleter devrimcilik iddiasındaki tüm grup, çevre ve bireylerin esas faaliyetini böyle bir öznenin inşa edilmesi oluşturmalıdır.
Böyle bir özne inşasının esas olarak stratejik ve yöntemsel zeminini tarihsel deneyimlerden ve pratiklerden edinilen tecrübe oluşturmalıdır. Bu anlamı ile tarihin en başarılı ve önemli proleter sosyalist devrim deneyimi Ekim Devrimi ve bu devrimin ihtilalci proleter öznesi bolşevik partisinin inşa ve örgütlenme deneyiminden süzülen temel yönelim proleter devrimci parti inşa faaliyetinin de esas pratiğini oluşturmaktadır, oluşturmalıdır.
Hazırlık görevleri olarak tariflenebilecek bu inşa faaliyetinin 3 ana ayağı oluşturmaktadır:
1- Programsal - teorik yeniden üretim ve programın inşası
2- Komünist potansiyelin ve ileriye çıkan komünist devrimci parti güçlerinin komünist bir birlik perspektifi içerisinde harmanlanması ve ;
3- Sınıfın stratejik noktalarında stratejik köşe başlarının tutulması.
Bu üç önemli başlıkta da komünist - devrimci bir pratik ve özneleşme iddiasında olanlar için bembeyaz bir sayfadan ya da sıfırdan başlamak gerekmiyor. Bu anlamı ile örgütsel - politik ve pratik anlamda bolşevizmin tarihsel deneyimi ve pratiği önümüzü açan bir deney olmakta, kavranacak esas halkaya da işaret etmektedir.
Programsal anlamda komünistlerin dünya partisi olan Komintern'in ilk 4 kongresinde doruk noktasına ulaşan 4. Enternasyonal'in teorik - tarihsel metinleriyle de korunan ve programsal yeniden üretimi için çaba harcanan tarihsel çizgi ve bu çizginin öznelerinin önümüzü açan temel perspektifleri bugün de biz komünist devrimcilerin yakalaması gereken kızıl ipe işaret etmektedir. Enternasyonal - devrimci bir partinin inşasına kendini hasreden komünist devrimci potansiyel için bu tarihsel mirası bir işaret fişeği oluşturmaktadır. Hazırlık görevlerinin örgütsel pratik ayaklarından birini oluşturan komünist potansiyelin bir çatı altında toparlanması pratiğinin tarihsel arkaplanını da Bolşevik Partisi'nin inşa süreci oluşturmaktadır. O zamana kadar amatör ve çok parçalı olan komünist çalışma grupları ve çevreler Lenin'in Ne yapmalı, Iskra'nın oluşturulması ve RSDİP 2. kongresi ile devam eden tarihsel süreçte ki pratiğinin derslerinin somutlanması ve bilince çıkarılması ile bugün de biz komünist - devrimciler yakalaması gereken halkaya işaret etmektedir.
Ki bugün de pek çok komünizan güçler, çevre, grup, sınıf birlikleri vb. pratikler coğrafyamızdaki komünist kadro potansiyelinin dağınıklığını ve bu doğrultuda da hazırlık görevleri esprisi içerisinde eylemli bir yürüyüş pratiği içerisinde profesyonel devrimcilerden müteşekkir devrimci bir parti inşasına büyütülmesi gerekliliğini göstermektedir.
Öbür taraftan proleter devrimcilik iddiasındaki komünist devrimcilerin işçi sınıfının dışında ve ondan bağımsız bir pratik yöneliş içerisinde olmaları beklenemez. İşte hazırlık görevlerine sımsıkı sarılmış bir politik özneleşme öbür taraftan sınıf içerisinde de örgütlenmeye ve özellikle temel stratejik işkollarında mevzilenmeye ara vermeksizin çaba harcamalıdır. Geleceğin proleter devrimci pratiğinin esas tayin edici halkasını sınıfın içerisinde tuttuğu zemin oluşturacaktır. Sınıfın devrimci önderliğini inşa etme iddiasındaki komünist devrimciler hazırlık görevlerine sıkı sıkıya sarılmalı ve dönemsel bütün pratiklerini hazırlık görevlerinin uygulanması oluşturmalıdır.

Bu doğrultuda yolumuz açıktır, yolumuz açık olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Manşet